Autofiletanta ce este
Autofiletanta este un instrument extrem de folositor in orice gospodarie. Prin schimbarea capului mobil, autofiletanta electrica poate indeplini si functia de autofiletare, freza sau prin actionarea unui buton isi poate schimba functia in ciocan percutor.
Pe piata exista nenumarate modele de masini de gaurit si insurubat mari si puternice sau mici si usoare, profesionale, semiprofesionale, de tip hobby, cu fir sau cu acumulator, in asa fel incat sa raspunda cu succes tuturor necesitatilor.
O autofiletanta poate gauriri, perforara si insuruba. Modelele profesionale ofera toate aceste functii. Pentru utilizarea ocazionala, se recomanda o masina de gaurit si insurubat, care este un hibrid modern intre bormasina si surubelnita electrica.
Autofiletante
Autofiletanta cu fir
O autofiletanta cu fir se foloseste in special in realizarea lucrarilor curente de amenajare, decorare, tamplarie. Acest model are de cele mai multe ori o functie de percutie care permite forarea materialelor dure, precum betonul sau piatra.
Atunci cand este actionata percutia, axa mandrinei este eliberata, se roteste incontinuu si se poate deplasa inapoi. Cu o amplitudine de 1-2 mm, aceasta miscare pune in contact doua roti crenelate care, prin frecare una de cealalta, genereaza vibratii transmise pe loc mandrinei.
Pentru utilizatori amatori dar si cei profesionisti, utilizarea in siguranta a unei autofiletante conform indicatiilor oferite de producator reprezinta o modalitate de respectare a normelor de protectia muncii.
Autofiletanta cu impact
Autofiletanta cu impact este una dintre cele mai folosite unelte pentru casa si gradina, fiind potrivita pentru a rezolva numeroase activitati de lucru in proiectele de bricolaj.
Aceste autofiletante cu impact beneficiaza, de regula, de tehnologia avansata a motoarelor fara perii, care ofera performante revolutionare. Au mai multa putere, un cuplu mai mare, dar si o durata de viata mai indelungata a motorului.
Autofiletanta 18 V
Acumulator autofiletanta 18 V
Aparitia acumulatorilor litiu-ion a schimbat pentru totdeauna piata de scule si unelte. In timp ce autofiletanta electrica a fost intodeauna favorita mesterilor, versiunea fara fir a devenit si ea omniprezenta.
Popularitatea acestor autofiletante cu acumulator a dus la aparitia multor modele pe piata. Autofiletantele cu acumulator fara fir, variaza de la 7,2 volti pana la 20 volti sau mai mult. Cele mai multe sunt de 12 sau 18 V. asta inseamna putere destula pentru sarcini usoare.
Tensiune mai mare este egala cu viteza de gaurit mai mare iar viteza extrema este buna in special pentru profesionisti. Autofiletanta 18 V este suficient de rapida si usor de manevrat manevrat.
Avantajele pentru o bormasina electrica cu acumulator litiu-ion:
- greutate mai mica,
- durata de viata mai mare,
- timp de incarcare mic.
Acumulatori autofiletanta
Reconditionare acumulatori autofiletanta
O baterie originala este destul de scumpa, iar varianta compatibila ieftina este de calitate mai slaba, de aceea multi opteaza pentru reconditionarea acumulatorilor.
Reparatia unei baterii existente inseamna inlocuirea celulelor. In aceste conditii obtii o baterie cu celule noi intr-o carcasa veche la un pret mult mai avantajos. Costul unei reparatii poate ajunge la aproximativ 50% din costul unei baterii noi!
Majoritatea producatorilor de scule si echipamente, cum ar fi AEG, Flex, Bosch, DeWalt, sau Panasonic utilizeaza celule de calitate cu o durata mare de viata in regim de folosire normala, de aceea reconditionarea acestora este un real succes.
Cum folosesti o autofiletanta
De cate ori este nevoie de o treaba mai complicata, care presupune gaurirea unui perete sau infiletarea unui surub in mobila, autofiletanta vine sa ofere sprijin acolo unde alte scule sunt de prisos.
Pentru o folosire adecvata, cat mai corecta, lipsita de accidente nedorite, este imperios necesar sa se tina cont de toate specificatiile produsului si de indicatiile producatorului.
Efectuarea operatiunilor ce necesita prezenta autofiletantei trebuie sa aiba in vedere spatiul de munca si diferite conditii tehnice impuse, de care trebuie sa tina cont persoana care va manevra echipamentul.
Inainte de a incepe lucrul propriu-zis, mesterul trebuie sa fixeze corespunzator masina de gaurit, sa evite devierea burghiului, supraincalzirea acestuia, sa aleaga burghiile in functie de material si tipul de gaura vizat.
Este recomandat sa se poarte casti, pentru ca unealta electrica face mult zgomot care poate afecta auzul, o masca de respirat pentru a evita inhalarea prafului si ochelari de protectie. Treapta de viteza se va schimba numai cand masina este oprita, evitandu-se astfel aparitia unui incident sau deteriorarea echipamentului.
Cum se curata corect autofiletanta
Intretinerea si curatarea regulata a masinii nu pot fi uitate daca mesterul vrea sa o foloseasca mult timp in bune conditii. La exterior se va sterge de praf, va fi depozitata intr-un loc uscat, departe de surse de caldura sau de umiditate. Curatarea se face cu carpa umeda si putin detergent, fiind interzise substante ce pot afecta, intr-un fel sau altul, partile din plastic ale echipamentului.
Autofiletanta fara fir are de obicei fante de ventilatie care se pot infunda si poate cauza deteriorarea utilajului intern daca nu este curatat în mod regulat. Echipamentul trebuie curatat dupa fiecare folosire pentru a avea o durata cat mai lunga de viata.
Incercati sa nu folositi o perie pentru a curata orificiile de evacuare ale deoarece de cele mai multe ori, aceasta impinge murdaria mai departe adanc in fanta. Folositi un spray cu aer comprimat. Acest lucru ajuta la indepartarea oricaror resturi blocate in sloturi.
Totodata, autofiletantele necesita ungere periodica pentru a preveni frecarea, coroziunea si supraincalzirea.
Daca burghiul nu se roteste liber, se verifica daca exista fragmente mici care ar putea fi lipite la baza mandrinei. Daca este curat, exista sansa ca mandrina sa fie blocata, iar deblocarea se poate face cu ajutorul unui lubrifiant.
Autofiletante cu acumulator
Ce masina de gaurit sa cumpar
Pe piata exista numeroase modele de astfel de echipamente. Important este ca inainte de a alege sa se cunoasca bine caracteristicile tehnice si criteriile pentru optiunea perfecta.
Trebuie sa se tina cont de:
-
Putere
Majoritatea autofiletantelor functioneaza cu ajutorul unui motor universal, capabil sa le alimenteze atat cu curent electric alternativ, cat si continuu. Cine isi doreste un echipament bun trebuie sa aleaga un motor fara perii. Acesta este mai rezistent, mai eficient si scoate un zgomot mai mic. Pentru uzul casnic, este indicata alegerea unei autofiletante cu o putere intre 500-900 W si un cuplu intre 15 si 25 Nm. Dimensiunea maxima a gaurii pentru modelele foarte bune este de 13-14 mm in otel si 30-35 mm in lemn;
-
Turatie
Modelul ideal pentru uzul casnic este cel care incepe de la 200-300 rotatii pe minut si care are posibilitatea de a ajunge la 1200-1500 in regim rapid. Este bine de stiut si faptul ca nu toate materialele se comporta la fel in momentul gauririi. Este bine sa se verifice inainte de achizitie nu doar turatia maxima, ci si cea minima;
-
Alimentare
Modelele existente pe piata sunt alimentate fie la curent electric, fie la acumulator sau la ambele. Cablul limiteaza autonomia de lucru, asa ca sunt mult mai preferate autofiletantele cu acumulator. In plus, riscul de accidentare scade in cazul celor din urma. Un model performant trebuie sa aiba un acumulator cu o tensiune de 24-36 V;
-
Greutate
Orice mester isi doreste un echipament cu greutate mica pentru a reusi sa-l manevreze in conditii optime si in deplina siguranta. Modelul mai greu inseamna ca are o putere mai mare, acumulator mai mare, autonomie mai lunga si ca e nevoie de forta fizica mai mare pentru a-l manui;
-
Dotari
Nici aceste detalii nu pot fi uitate. Ele vor face cu adevarat diferenta. Asadar, este bine sa se tina cont de sistemul de prindere pentru burghiu (mandrina), numarul de trepte (exista modele care au de la 2 pana la 20 de trepte), inversarea sensului de rotatie, percutie, numarul de accesorii de lucru, protectie la supra-sarcina etc.
Autofiletante ieftine
Autofiletanta pret
Pe piata sculelor electrice exista zeci de marci, recunoscute prin calitatea superioara, prin pretul scazut sau printr-un raport bun intre cele doua. Cele mai bune branduri de bormasini sunt cele care ofera echipamente puternice, fiabile si care incorporeaza inovatii moderne.
Costul unei autofiletante fiabile incepe de la 200 de lei. In functie de performante, poate ajunge si la 4000 de lei. Pe Trada Marketplace gasesti preturi foarte bune la intreaga categorie de scule electrice !
Materialele din acest portal sunt protejate de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face cu citarea sursei și cu link catre pagina respectiva.